Kuvia tapahtumista

Reippaat Pasilan eläkkeensaajat kokoontuivat Arabiankeskuksessa tiistaina 23.6.2020 ja sieltä käveltiin Annalan huvila-alueelle. Ihastelimme Helsingin vanhinta huvilaa, Villa Annebergiä - Annalan huvilaa ja sen kaunista puistoa ja muotopuutarhaa sekä huvilan rakennuksia. Aurinko helli kulkijoita, joten leppoisa tahti oli välttämätön.

Huvilan perusti aikoinaan kirjanpainaja, tupakkatehtailija, Vanhankaupungin myllyn pääosakas, kirja- ja kivipainon omistaja, maanviljelijä, kirjakauppias, Helsingfors Tidningar-lehden julkaisija, kaupunginvanhimpain puhemies ja merkittävä kulttuuri- ja kunnalliselämän vaikuttaja, kauppaneuvos Gustaf Wasenius Helsingin kaupungilta vuokraamalleen tontille Itäisen viertotien (nyk. Hämeentien) varrelle vuonna 1826.

Päärakennus rakennettiin vuonna 1832 ja se on siis Helsingin vanhin huvila. Puisto ja puutarha-alue sai ominaisuutensa vuosina 1826–1852, jolloin rakennettiin päärakennuksen lisäksi muita rakennuksia sekä päärakennuksen edustalla oleva muotopuutarha ja mäellä sijaitseva maisemapuisto. Annalan alkuperäinen nimi on Villa Anneberg, Waseniuksen ensimmäisen vaimon Anna Charlottan (1805–1837) ja korkealla kalliolla olevan sijaintinsa mukaan. Nykyään kartanon omistaa Hyötykasviyhdistyksen omistama Kiinteistö Oy Pro Anneberg ry.

Koska Annalan kahvila on auki vain sunnuntaisin, kävelyä jatkettiin Bokvillaniin, jonka kirjakauppias Edlund rakennutti 1870-luvulla kesähuvilansa Itäisen Viertotien varteen Toukolan esikaupunkialueelle, kauas kaupungin vilskeestä. Omistajavaihdoksen jälkeen 1918 Bokvillanista tuli vuosikymmenien ajaksi Arabian posliinitehtaan johtajien edustava koti. Historiallisesti arvokas päärakennus ja vehreä puutarhapiha on suojeltu asemakaavassa.

Bokvillan kunnostettiin 2010 – 2012 Arabian alueen asukkaiden juhla- ja kerhotiloiksi. Nyt siinä toimii kahvila, josta saa maukasta lounasta ja ihania leivonnaisia.

2019