Bajadeeri-baletti

Aika: 30.1.2020 klo 19:00
Paikka: Helsingin kansallisooppeera, Helsnginkat 58

  "Bajadeeri" - baletti, jumalaisen kaunis rakkauskertomus, Suomen kansallisooppera ja -baletti. Helsinginkatu 58. Hinta 50 €. Viite 3751. Lippuja on varattuna 30 kpl 2. parvelta. Ilmoittautuminen ja maksu oli 26.11.2019 mennessä. Bajadeeri on aikamatka tarujen Intiaan. Se on yksi loistelijaimmista 1800-luvun baleteista. Niissä ihannoitiin kaukaista itämaista eksotiikkaa, olihan tuohon aikaan matkustaminen vieraisiin maihin vain harvojen huvia.  Yhteyshenkilö Asma Olin, puh. 0405322279, asma.olin@gmail.com

 

Aikamatka tarujen Intiaan

 

Bajadeeri on yksi loisteliaimmista 1800-luvun baleteista. Niissä ihannoitiin kaukaista itämaista eksotiikkaa, olihan tuohon aikaan matkustaminen vieraisiin maihin vain harvojen huvia.

Maailmankuulun ballerina-koreografi Natalia Makarovan alkuperäisteosta kunnioittava toteutus on ollut ensimmäinen länsimaissa nähty versio Bajadeerista. Pier Luigi Samaritanin upea lavastus ja Anna Kontekin loisteliaat puvut vievät katsojan tarunhohtoiseen maailmaan, aivan kuin Pietarin keisarillisessa baletissa vuonna 1877.

 

Bajadeeri eli temppelitanssija Nikiya on rakastunut soturi Soloriin, mutta Solor päätyy järjestettyyn liittoon kauniin prinsessa Gamzattin kanssa. Gamzattille Nikiya on uhka, joten tämän on kuoltava. Solorin ja Gamzattin vihkiäiset päättyvät kuitenkin kaaokseen, kun raivostuneet jumalat päättävät puuttua tapahtumien kulkuun.

Bajadeeri kannattaa nähdä jo pelkästään yhden kohtauksen takia. Solorin hallusinaatio kuolleesta Nikiyasta on hypnoottisen kaunis. Lumoava klassikkokohtaus esitetään usein täysin omana teoksenaan.

Suosittelemme esityksiä yli 7-vuotiaille katsojille.

 

Juoni

 

Soturi Solor järjestää itselleen tapaamisen bajadeeri eli temppelitanssija Nikiyan kanssa, mutta myös ylibramiini on rakastunut Nikiyaan. Nikiya torjuu bramiinin. Nikiya suostuu tapaamaan Solorin, mutta ylibramiinin epäluulot heräävät. Ylibramiini kutsuu raivoissaan jumalia apuun Solorin surmaamiseksi.

Radza palkitsee Solorin urheuden antamalla tälle puolisoksi tyttärensä Gamzattin. Solor ei pysty vastustamaan houkutusta. Ylibramiini kertoo radzalle Nikiyan ja Solorin rakkaudesta ja toivoo, että radza surmauttaisi Solorin. Radza kuitenkin päättää että Nikiyan on kuoltava. Gamzatti yrittää lahjoa Nikiyan jättämään Solorin, mutta Nikiya yrittää epätoivoissaan iskeä tätä veitsellä. Gamzatti päättää isänsä tavoin, että Nikiyan on kuoltava.

Gamzattin ja Solorin kihlajaisjuhlissa myös surullinen Nikiya joutuu tanssimaan. Hän saa kukkakorin Solorilta, mutta kori onkin radzalta ja Gamzattilta, ja siihen kätketty myrkkykäärme pistää Nikiyaa. Ylibramiini tarjoaa hänelle myrkyn vasta-ainetta, mutta kun hän näkee radzan ja Gamzattin johdattavan Solorin pois paikalta, hän valitsee kuoleman.

Nikiyan kuolemasta masentunut Solor polttaa oopiumia ja näkee hallusinaationa kuolleen Nikiyan. Tyttö on Varjojen valtakunnassa, ja balettiryhmä moninkertaistaa hänen hahmonsa. Kun Solor valmistautuu häihin Gamzattin kanssa, Nikiyan hahmo sekoittaa hänen mieltään edelleen.

Pronssijumala tanssii ylibramiinin ja pappien valmistellessa Gamzattin ja Solorin vihkimistä. Nikiyan haamu vainoaa edelleen Soloria, ja jostakin ilmestyy samanlainen kukkakori kuin Nikiyalle annettiin. Solor ei saa vihkivalaa lausutuksi. Raivostuneet jumalat tuhoavat temppelin ja hautaavat kaikki läsnäolijat sen raunioihin. Ikuinen rakkaus yhdistää Solorin ja Nikiyan henget.

Juoni kokonaisuudessaan ja muuta taustatietoa luettavissa teoksen käsiohjelmasta.